Možnosti adjuvantní léčby karcinomu plic - Kadlec, Bohdan (Farmakoterapie, 2024)
Adjuvantní chemoterapie na bázi platiny je dlouhodobě standardní léčbou po operaci karcinomu plic ve stadiu IB až III s mírným přínosem pro celkové přežití. Vzhledem k účinnosti nových léčiv u pokročilého onemocnění se postupně a logicky tyto léky prosazují i v léčbě časnějších stadií a nedávné studie prokázaly u vybraných skupin pacientů přínos adjuvantní cílené léčby i imunoterapie. V současné době je patrný trend k zařazení těchto léků u operabilních pacientů co nejdříve v rámci neoadjuvantních a perioperačních léčebných postupů a začlenit též nové možnosti molekulární biologie, jako například monitoraci případného reziduálního onemocnění do běžné praxe.
Keywords: Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Immunotherapy; nemalobuněčný karcinom plic; adjuvantní chemoterapie; imunoterapie; Humans; Chemotherapy, Adjuvant; klinická studie jako téma; lidé; Clinical Studies as Topic