Triplet v léčbě metastatického hormonálně senzitivního karcinomu prostaty - u koho jej indikovat? - Navrátil, Jiří (Farmakoterapie, 2024)
Metastatický hormonálně senzitivní karcinom prostaty (mHSPC) je různorodé onemocnění vyžadující individuální léčebný přístup. Androgen-deprivační terapie (ADT) je základem terapie diseminovaného onemocnění s velmi dobrou iniciální odpovědí na léčbu u většiny pacientů, ale s limitovaným trváním odpovědi. Léčba ADT v kombinaci s ARTA (androgen receptor targeted agents – abirateron, apalutamid, enzalutamid) významně prodlužuje přežití bez progrese (PFS) i celkové přežití (OS), a stala se tak standardem v léčbě pacientů s mHSPC. Obdobného účinku dosahuje i kombinovaná léčba ADT s docetaxelem, tedy tzv. dublet. U části pacientů s agresivním onemocněním ale tato terapie není dostatečně účinná. Jednou z možností, jak zvýšit účinnost léčby, je kombinace ADT s ARTA a docetaxelem, tedy tzv. triplet. V článku se zaměříme na základní studie týkající se této problematiky a pokusíme se definovat pacienty, pro které je tato kombinovaná léčba výhodná.
Keywords: Prostatic Neoplasms; metastázy nádorů; Abiraterone Acetate; Pyrazoles; lidé; antagonisté androgenů; pyrazoly; docetaxel; abirateron; kombinovaná terapie; Neoplasm Metastasis; Combined Modality Therapy; darolutamid; Docetaxel; nádory prostaty; Androgen Antagonists; Humans