Neurochirurgické intervence v těhotenství - Musilová, Barbora; Štoková, Martina; Košťál, Petr; Fiedler, Jiří (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2024)
Neurochirurgická onemocnění nebo poruchy v graviditě jsou raritní. Nejčastěji se setkáváme s cévní patologií, intrakraniálním nádorem, kraniocerebrálním poraněním či vyhřezlou ploténkou. Rozpoznání klinických příznaků, diagnostika i následná terapie jsou vzhledem k těhotenství obtížné. Klinické příznaky zvýšeného intrakraniálního tlaku jako zvracení či bolesti hlavy mohou být snadno zaměněny za běžné těhotenské potíže. V rámci diagnostiky se snažíme vyvarovat použití ionizačního záření. Terapeutické postupy prozatím nejsou striktně definovány. Doporučení tak vychází většinou z retrospektivních analýz souborů či kazuistik. V přehledném referátu uvádíme nejčastěji se vyskytující neurochirurgické patologie a jejich management.
Keywords: Cerebrovascular Disorders; Female; ženské pohlaví; Pregnant People; nádory mozku; lidé; Intervertebral Disc Displacement; Neurosurgical Procedures; Craniocerebral Trauma; neurochirurgické výkony; výhřez meziobratlové ploténky; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; těhotné ženy; Practice Guidelines as Topic; Brain Neoplasms; Disease Management; cerebrovaskulární poruchy; management nemoci; kraniocerebrální traumata; Humans