Stroke-heart syndrom - kardiální komplikace u pacientů s ischemickou cévní mozkovou příhodou - Mikulenka, Petr; Mihalovič, Michal; Peisker, Tomáš; Toušek, Petr; Štětkářová, Ivana (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2024)
Pacienti s ischemickou CMP čelí zvýšenému riziku výskytu celé řady kardiovaskulárních komplikací. Ty se mohou projevit například jako akutní myokardiální postižení, akutní koronární syndrom, dysfunkce levé komory (včetně syndromu Takotsubo). Dále se objevují závažné arytmie nebo náhlá srdeční smrt. Vedle těchto klinicky manifestních komplikací se u části pacientů vyskytnou oligosymptomatické abnormity jako například elevace specifických biomarkerů nebo změny na EKG. Tyto komplikace jsou spojeny s těžším neurologickým postižením a vyšší mortalitou pacientů s akutní CMP. Diagnostika a léčba kardiálních komplikací u pacientů s CMP má svá specifika a odvíjí se zejména od typu CMP. Patofyziologie těchto komplikací zůstává částečně nejasná. Podle nového konceptu tzv. stroke-heart syndromu se na vzniku časných kardiálních komplikací u pacientů s CMP mimo tradičních rizikových faktorů podílejí také další mechanizmy, jako je autonomní dysregulace nebo systémová zánětlivá odpověď, ke kterým dochází následkem CMP. Přes narůstající zájem o tuto problematiku a nové poznatky v její patofyziologii specifické léčebné postupy tohoto tzv. stroke-heart syndromu zatím chybí. V běžné klinické praxi je při včasné diagnostice a léčbě kardiálních komplikací u pacientů s akutní CMP zásadní úloha neurologa.
Keywords: Acute Coronary Syndrome; Humans; Stroke; Cardiovascular Diseases; Cardiovascular Abnormalities; kardiovaskulární abnormality; dysfunkce levé srdeční komory; cévní mozková příhoda; srdeční arytmie; Troponin; troponin; kardiovaskulární nemoci; Ventricular Dysfunction, Left; akutní koronární syndrom; Arrhythmias, Cardiac; lidé