Effect of bimanual sensor glove and unimanual robot-assisted therapy for upper limb function after stroke - Hoidekrová, Kristýna; Rogalewicz, Vladimír; Jahromi, M. M; Šobrová, Magdaléna; Pavlů, Dagmar (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2024)
Úvod: Porucha funkce horní končetiny u pacientů po CMP významně ovlivňuje provádění běžných denních činností (activities of daily living; ADL). Většina ADL je bimanuální, zatímco mnoho konvenčních ergoterapeutických technik je založeno na unimanuálním přístupu. Cílem studie je porovnat dlouhodobé účinky bimanuální a unimanuální roboticky asistované terapie na funkci horní končetiny u pacientů po CMP. Metoda: Pacienti po CMP (n = 40) byli náhodně rozděleni do dvou skupin: roboticky asistovaná bimanuální terapie (BRAT, n = 20) a roboticky asistovaná unimanuální terapie (URAT, n = 20). Terapie trvala 3 týdny a probíhala 5 dní v týdnu, 30 min denně pro obě skupiny. Výsledky intervence byly hodnoceny pomocí Upper Extremity Motor Activity Log (UE MAL) a Motor Assessment Scale (MAS) v časech T0, T1 a T2 (jednoměsíční sledování). K posouzení svalové síly byl použit Motricity Index (MI). Výsledky: BRAT statisticky významně zlepšila funkci horní končetiny v kategorii 7-Hand motion (v T2) a 8-Advantage hand motion (v T1 a T2) dle MAS. Závěr: BRAT má pozitivní vliv na jemnou motoriku a funkci horní končetiny po dokončení terapie a dokonce i po jednoměsíčním sledování. Použití BRAT v kombinaci s konvenční terapií může být účinné při obnově funkce horní končetiny u pacientů po cévní mozkové příhodě se středně těžkou až těžkou hemiparézou.
Keywords: činnosti denního života; cévní mozková příhoda; Upper Extremity; Paresis; lidé; exoskeleton; Stroke Rehabilitation; Humans; bilaterální roboticky asistovaná terapie; horní končetina; paréza; senzorická rukavice; Stroke; Exoskeleton Device; rehabilitace po cévní mozkové příhodě; Activities of Daily Living