Průběh onemocnění asociovaného s tvorbou protilátek proti myelinovému oligodendrocytárnímu glykoproteinu (MOGAD) - soubor pacientů - Hanáková, Petra; Danhofer, Pavlína; Dufek, Michal; Šenkyřík, Jan; Komínek, Martin; Dominik, Petr; Ošlejšková, Hana (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2024)
Cílem této práce je podat komplexní přehled týkající se onemocnění asociovaného s protilátkami proti myelinovému oligodendrocytárnímu glykoproteinu (myelin oligodendrocyte glycoprotein antibody-associated disease; MOGAD) a zároveň poskytnout vlastní praktické zkušenosti s diagnostikou a léčbou této nemoci. Prezentujeme soubor sedmi pacientů sledovaných prospektivně na naší klinice od 1/2018 do 2/2023. Průměrný věk dětí v době diagnostiky byl 11,4 ± 2,8 roku. Všichni pacienti splnili v dané době diagnostická kritéria MOGAD. Prezentujeme jednotlivé případy a upozorňujeme na charakter průběhu nemoci a úskalí léčby. Diskutujeme akutní i chronickou terapii a poukazujeme na nutnost dalších prospektivních studií u dětí s MOGAD.
Keywords: kazuistický přístup; Antibodies; mužské pohlaví; Male; myelinový oligodendrocytární glykoprotein; Oligodendrocyte-Myelin Glycoprotein; Demyelinating Autoimmune Diseases, CNS; demyelinizační autoimunitní nemoci CNS; Humans; Female; magnetická rezonanční tomografie; lidé; ženské pohlaví; mladiství; Child; dítě; Adolescent; Magnetic Resonance Imaging; MOGAD; protilátky; Casuistry