Faktory ovlivňující outcome u pacientů se syndromem kaudy equiny - Měšťan, David; Musilová, Barbora; Teplý, Ondřej; Lisner, Aleš; Fiedler, Jiří (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2024)
Syndrom kaudy equiny (cauda equina syndrome; CES) patří mezi onemocnění s potenciálně vysokou neurologickou morbiditou. Pacienti přicházejí s různě vyjádřeným neurologickým deficitem, zahrnujícím zejména sfinkterové potíže, který je nutné včasně diagnostikovat a správně indikovat chirurgickou léčbu. V naší retrospektivní studii jsme se zaměřili na různé prognostické faktory a jejich vliv na výsledný neurologický stav pacientů s CES. Do studie bylo zařazeno celkově 44 pacientů s CES. Statisticky významným faktorem se ukázala doba trvání příznaků. Pacienti s kratší anamnézou neurologické symptomatologie měli lepší výsledný neurologický stav. Také je průkazně pozitivní vztah mezi vstupním a výstupním skóre, tedy výsledný stav se odvíjí od tíže neurologického deficitu při přijetí pacienta. Ostatní faktory byly statisticky nevýznamné.
Keywords: Neurologic Manifestations; prognóza; Prognosis; Patient Outcome Assessment; Cauda Equina Syndrome; lidé středního věku; syndrom kaudy; hodnocení výsledků pacienta; retrospektivní studie; lidé; Cauda Equina; neurologické manifestace; Retrospective Studies; Middle Aged; cauda equina; Humans