Léčba pacientů s hypertenzí - Adámek, Radek; Adámek, Milan; Jelínek, Libor (Farmakoterapie, 2024)
Arteriální hypertenze (AH) ve spojitosti s kardiometabolickými komorbiditami představuje terapeutickou výzvu. Následující text má připomenout a zdůraznit farmakologické strategie nezbytné pro léčbu pacientů s AH a přidruženými metabolickými poruchami. Článek podává přehled současných doporučení a léčebných postupů a zdůrazňuje význam individualizovaného přístupu při řešení komplexních komorbidních stavů, jako je diabetes mellitus (DM), dyslipidemie a obezita. Pojednává mimo jiné o úloze inhibitorů RAAS, BKK, β-blokátorů a o úpravách životního stylu při dosahování optimální kontroly krevního tlaku a zlepšování kardiovaskulární morbidity a mortality. Dále se zabývá novými nadějnými léčebnými postupy a zdůrazňuje přínos fixních kombinací u farmakologické léčby.
Keywords: věkové faktory; fixní kombinace léků; Diabetes Mellitus; komorbidita; pohybová aktivita; rizikové faktory; Humans; diabetes mellitus; obezita; Obesity; Motor Activity; hypolipidemika; Weight Loss; Risk Factors; Hypolipidemic Agents; dyslipidemie; Drug Combinations; Hypertension; Comorbidity; Dyslipidemias; hypertenze; lidé; hmotnostní úbytek; Age Factors