Konsenzus Evropské společnosti pro aterosklerózu o lipoproteinu(a) z roku 2022 - odpovědi na časté otázky k těmto doporučením - Zlatohlávek, Lukáš; Blaha, Vladimír; Cífková, Renata; Freiberger, Tomáš; Karásek, David; Kraml, Pavel; Piťha, Jan; Rosolová, Hana; Soška, Vladimír; Štulc, Tomáš; Vrablík, Michal; Mašková, Jana (Athero Review, 2024)
Výbor České společnosti pro aterosklerózu (ČSAT) přináší ve výběru nejdůležitější informace z článku F. Kronenberga et al (Atherosclerosis 2023; 374), kterým autoři reagovali na otázky kladené odbornou veřejností ke Konsenzu EAS o lipoproteinu(a) vydaného roku 2022 (Eur Heart J 2022; 43). Autoři zformulovali 30 nejčastěji kladených otázek, na něž stručně odpověděli a připojili k odpovědím vysvětlující komentář. Výbor ČSAT z těchto komentářů vybral nejdůležitější informace relevantní pro české prostředí.
Keywords: směrnice pro lékařskou praxi jako téma; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; lidé; Practice Guidelines as Topic; Cardiovascular Diseases; Lipoprotein(a); lipoprotein (a); ateroskleróza; Humans; Atherosclerosis; Heart Disease Risk Factors; kardiovaskulární nemoci