Transplantácia Langerhansových ostrovčekov - súčasnosť a budúcnosť. Prvé skúsenosti s transplantáciou Langerhansových ostrovčekov na Slovensku - Dravecká, Ingrid; Gaľa, Igor; Baltesová, Tatiana; Beňa, Ľuboslav; Hulík, Štefan; Girman, Peter (Forum Diabetologicum, 2024)
Diabetes mellitus je komplexné metabolické ochorenie s poškodenou sekréciou inzulínu. Štandardnou liečbou pri autoimunitnom diabete 1. typu je podávanie inzulínu v režime bazál-bolus, resp. liečba inzulínovou pumpou. Medzi ďalšie alternatívy liečby patrí transplantácia Langerhansových ostrovčekov (LO). Napriek efektívnosti, nemôže byť vykonávaná univerzálne pre nedostatok donorov a potrebu imunosupresie. Súčasné možnosti v oblasti transplantácie kmeňových buniek prinášajú alternatívu k transplantácii LO. Napriek ich terapeutickému potenciálu, klinická životaschopnosť transplantovaných kmeňových buniek predstavuje mnoho výziev vrátane maturácie, rejekcie a prežívania. Hoci sa v súčasnosti bunky transplantujú do portálnej žily v pečeni, zdá sa, že pečeňové prostredie nemusí byť vhodné pre funkciu LO a dlhodobé prežívanie nielen kadaveróznych, ale aj kmeňových buniek. Preto je dôležité zlepšiť účinnosť transplantovaných ostrovčekov vývojom biomateriálov a využitím iných miest transplantácie s lepším prežívaním graftu. V roku 2023 bola v UNLP v Košiciach v spolupráci s IKEM v Prahe vykonaná prvá úspešná alogénna transplantácia Langerhansových ostrovčekov na Slovensku.
Keywords: Stem Cell Transplantation; dospělí; Islets of Langerhans Transplantation; Female; Adult; transplantace Langerhansových ostrůvků; ženské pohlaví; homologní transplantace; lidé; autologní transplantace; transplantace kmenových buněk; Cell- and Tissue-Based Therapy; Diabetes Mellitus, Type 1; Immunosuppression Therapy; Diabetes Complications; Transplantation, Homologous; buněčná a tkáňová terapie; Transplantation, Autologous; komplikace diabetu; imunosupresivní léčba; diabetes mellitus 1. typu; Humans