Raritní iniciální prezentace syndromu epikonu - kazuistika - Dobiáš, Jan; Říha, Michal (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2024)
Souhrn: Syndrom míšního epikonu je velmi vzácný syndrom projevující se motoricko-senzitivním deficitem dolních končetin a přidruženou sfinkterovou a erektilní dysfunkcí. Prezentujeme kazuistiku raritního iniciálního projevu syndromu epikonu v podobě izolovaného unilaterálního oslabení pronace nohy. Klinická manifestace pacienta odpovídá již dříve publikovanému kořenovém typu syndromu epikonu, avšak bez přidružené neurologické symptomatologie. Následný vývoj topického nálezu podporuje závěry předchozích studií o dominujících projevech syndromu epikonu v podobě progresivního svalového oslabení a atrofie bércových svalů.
Keywords: dolní končetina; Magnetic Resonance Imaging; magnetická rezonanční tomografie; Humans; lidé středního věku; neuropatie nervus peroneus; komprese míchy; lidé; Muscular Disorders, Atrophic; Ependymoma; Lower Extremity; Male; Middle Aged; Paresis; paréza; Spinal Cord Compression; syndrom epikonu; ependymom; mužské pohlaví; svalové atrofie; Peroneal Neuropathies