Poškodenie pľúc asociované s používaním e-cigariet u adolescentov - Perďochová, Elena; Neuschlová, Iveta; Rennerová, Zuzana (Studia pneumologica et phtiseologica, 2024)
Elektronické cigarety a ich používanie známe aj pod pojmom vaping sa stali v poslednej dobe celosvetovým trendom a to najmä v populácii adolescentov a mladých dospelých. Napriek ich popularite však doposiaľ nie sú dostatočne preštudované a môžu predstavovať závažné riziko pre naše zdravie. EVALI (E-cigarette or vaping use-associated lung injury) je nedávno popísaný pojem, ktorý predstavuje poškodenie pľúc v dôsledku inhalácie látok obsiahnutých v e-cigaretách a v súčasnosti je predmetom viacerých výskumov. Ochorenie je sprevádzané širokou škálou symptómov, diagnostika je náročná a spočíva vo vylúčení iných príčin. Takisto pri liečbe neexistujú jednoznačné odporúčania, dobrá klinická odpoveď je na liečbu kortikoidmi. Tento prehľadový článok je doplnený o kazuistiku 17. ročného pacienta, ktorá poukazuje na to, že aj v našich podmienkach je možné sa s EVALI stretnúť a je potrebné po abúze e-cigariet najmä u pacientov v adolescentnom veku anamnesticky pátrať.
Keywords: vaping; mužské pohlaví; poškození plic; Humans; Electronic Nicotine Delivery Systems; Lung Injury; Adolescent; Vaping; mladiství; lidé; Male; systémy dodávající nikotin elektronicky