EUS(B) v diagnostice postižení levé nadledviny - Stolár, Peter; Flídrová, Miroslava; Votruba, Jiří (Studia pneumologica et phtiseologica, 2024)
Diagnostika a verifikace plicních malignit směřuje v poslední době hlavně cestou miniinvazivních technik. V některých případech je verifikace zatížená nedostatečným množstvím odebraného materiálu. Chirurgická verifikace je proto v některých případech nevyhnutelná. Klíč k úspěchu je kombinace vhodně zvolené zobrazovací a diagnostické techniky kombinovaná s erudicí lékaře. I v následujícím článku je místo zvolené verifikace méně tradiční, naštěstí ale s úspěšným diagnostickým závěrem.
Keywords: lidé; Middle Aged; nádory nadledvin; Tomography, Optical Coherence; metastázy nádorů; Female; nádory plic; Microscopy, Confocal; Spectrum Analysis; Humans; spektrální analýza; bronchoskopie; Neoplasm Metastasis; lidé středního věku; optická koherentní tomografie; ženské pohlaví; Adrenal Gland Neoplasms; Bronchoscopy; konfokální mikroskopie; Endoscopic Ultrasound-Guided Fine Needle Aspiration; biopsie tenkou jehlou pod endosonografickou kontrolou; Lung Neoplasms