Rizikové faktory pooperační pneumonie u pacientů po resekci plic pro nemalobuněčný karcinom plic - výsledky kohortové studie - Kepičová, Markéta; Tulinský, Lubomír; Kondé, Adéla; Neoral, Čestmír; Martínek, Lubomír (Časopis lékařů českých, 2024)
Pooperační pneumonie je nejčastější komplikací u pacientů po plicních resekcích pro nemalobuněčný karcinom plic (NSCLC). Tolerovatelná incidence této komplikace se pohybuje v rozmezí 5–8 %. Cílem studie bylo zhodnotit vliv vstupních rizikových faktorů na incidenci pooperační pneumonie u pacientů po plicních resekcích pro NSCLC. Retrospektivní kohortová studie provedena na Chirurgické klinice LF OU a FN Ostrava v období od 1. ledna 2016 do 31. prosince 2022. Do studie byli zařazeni všichni dospělí pacienti, kteří během uvedeného období podstoupili plicní lobektomii z důvodu primárního NSCLC. Do studie bylo zařazeno 350 pacientů. Incidence pooperační pneumonie byla 10,9 %. Analýza vstupních rizikových faktorů neprokázala žádnou statisticky významnou souvislost s výskytem této komplikace. Jediným statisticky významným nálezem byla delší doba hospitalizace u pacientů s pooperační pneumonií. Riziko pooperační pneumonie u pacientů po plicní resekci pro NSCLC nelze jednoznačně vysvětlit pouze na základě zkoumaných vstupních rizikových faktorů. Komplexní povaha tohoto rizika vyžaduje i komplexní přístup k prevenci, zahrnující opatření zaměřená jak na pacienty samotné, tak na zlepšení péče v pooperačním období.
Keywords: Pneumonia; rizikové faktory; Postoperative Complications; pooperační komplikace; Risk Factors; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; lidé; Humans; Retrospective Studies; nemalobuněčný karcinom plic; pneumonie; retrospektivní studie