Vývoj v zastoupení odborností pečujících o pacienty s diabetem v Česku - Kvapil, Milan; Nováková, Martina; Benešová, Klára; Jarkovský, Jiří; Dušek, Ladislav (Časopis lékařů českých, 2024)
Zvyšující se prevalence diabetu mellitu (DM) směřuje k diferencování registrace diabetiků u jednotlivých odborností. Cílem této práce proto bylo zhodnocení změny v zastoupení odborností zajišťujících péči o pacienty s DM v Česku na základě analýzy dat z Národního registru hrazených zdravotních služeb 2010–2021. Počet nemocných s diabetem mezi lety 2010 a 2021 setrvale rostl, z 862 841 na 1 066 389. Zatímco však počet pacientů v péči diabetologa rovněž vzrostl, jejich podíl klesl. Pacientů v péči praktického lékaře přibylo jak absolutně, tak relativně. Opačný trend byl zaznamenán u diabetiků léčených internistou, kdy jejich počet i podíl klesl. V roce 2021 ze souboru léčených antidiabetiky bylo léčeno 57,9 % diabetologem, 17 % praktickým lékařem, 12,2 % internistou. Ve skupině léčené kombinací inzulinu a neinzulinových antidiabetik bylo 91,6 % pacientů v péči diabetologa, 0,3 % u praktického lékaře a 6,3 % u internisty. Ve skupině léčené pouze neinzulinovými antidiabetiky bylo 46,7 % pacientů v péči diabetologa, 22,8 % u PL a 14,1 % u internisty. U 185 838 pacientů s DM nebyla vykázána kontrola ani diabetologem, ani praktickým lékařem nebo internistou; z nich bez antidiabetické terapie bylo 80 144. Zvyšující se prevalence DM a změny v podmínkách úhrad se promítají do dynamického vývoje distribuce péče o diabetiky jednotlivými odbornostmi.
Keywords: diabetes mellitus; Diabetes Mellitus; Delivery of Health Care; Česká republika; klinická studie jako téma; General Practitioners; péče o pacienta; praktičtí lékaři; Patient Care; Clinical Studies as Topic; analýza dat; Czech Republic; lidé; endokrinologové; Humans; vnitřní lékařství; Internal Medicine; poskytování zdravotní péče; Endocrinologists; Data Analysis