Surgical and/or conservative treatment improves quality of life (EHP-30) in patients with endometriosis - Janoušková, Kateřina; Lemrová, Adéla; Ivanová, K; Procházka, Martin; Němec, Martin; Pilka, Radovan (Česká gynekologie, 2024)
Cíl: Zjistit kvalitu života žen trpících endometriózou před započetím léčby a 3 měsíce po jejím zahájení. Soubor a metodika: Třicet osm pacientek, z nichž 26 podstoupilo chirurgickou léčbu, 6 pouze farmakologickou a 6 chirurgickou i farmakologickou léčbu. Pro hodnocení kvality života byl použit dotazník Endometriosis Health Profile (EHP-30) v české verzi a numerická škála měření bolesti (NRS – Numeric Rating Scale). Dotazník byl ženám předkládán před zahájením léčby a následně za 3 měsíce. Výsledky a diskuze: Při porovnání kvality života dotazníkem EHP-30 bylo za 3 měsíce po zahájení léčby zjištěno signifikantně lepší hodnocení kvality života ve všech doménách kromě domény „neplodnost“. Statisticky významné zlepšení bylo zaznamenáno v doménách „kontrola a bezmoc“, „emocionální pohoda“ a „bolest“ (p < 0,0001). Hodnocení bolesti pomocí NRS ukázalo subjektivní zlepšení bolesti při menstruaci, mimo menstruaci, při pohlavním styku, při mikci i při defekaci. Ke statisticky významnému zlepšení došlo u bolesti při menstruaci a mimo menstruaci (p < 0,0001). Závěr: Léčba endometriózy zlepšuje kvalitu života a vede také k subjektivnímu snížení intenzity bolesti jako jednoho z hlavních příznaků.
Keywords: Young Adult; kvalita života; Quality of Life; mladý dospělý; statistika jako téma; Endometriosis; měření bolesti; Adult; dospělí; endometrióza; průzkumy a dotazníky; lidé; ženské pohlaví; Humans; Female; Statistics as Topic; Surveys and Questionnaires; Pain Measurement; lidé středního věku; Middle Aged