Žilní trombóza splanchnického povodí: etiologie, léčba a výsledky - retrospektivní analýza - Kriegler, Tomáš; Dulíček, Petr; Dušek, Tomáš (Transfuze a hematologie dnes, 2024)
Trombóza ve splanchnické oblasti patří mezi trombózy v tzv. neobvyklé lokalizaci. Řadí se do ní trombóza portální žíly, lienální žíly a mezenterické žíly a dále i Budd-Chiariho syndrom. Příčiny jsou většinou multifaktoriální – jak lokální, tak celkové, nicméně ne vždy se podaří příčinu identifikovat. Tyto trombózy se vyskytují také po břišních operacích. Diagnostická ani terapeutická péče nejsou jednotné, a to i díky relativně vzácné incidenci a chybění cílených doporučení. V práci je retrospektivně analyzován soubor 40 nemocných (15 mužů, 25 žen, medián věku 38 let) se zaměřením na etiologii, léčbu a další sledování nemocných ze dvou krajů naší republiky. Etiologie trombózy byla identifikována u 23 nemocných s převahou nálezu JAK2 V617F mutace. U všech nemocných byla trombóza diagnostikována buď ultrazvukem, nebo angio-CT vyšetřením. Antikoagulační terapie nízkomolekulárním heparinem (LMWH) byla léčbou volby s převodem na warfarin či přímá perorální antikoagulancia (DOAC). Prognóza nemocných závisí na rozsahu a lokalizaci trombózy, její příčině a včasném zahájení léčby.
Keywords: Splanchnic Circulation; Male; Early Diagnosis; retrospektivní studie; Risk Factors; antikoagulancia; mužské pohlaví; heparin nízkomolekulární; Venous Thrombosis; splanchnický oběh; lidé; žilní trombóza; ženské pohlaví; Anticoagulants; Humans; Heparin, Low-Molecular-Weight; časná diagnóza; rizikové faktory; Retrospective Studies; Female