Kaválny filter a komplikácie súvisiace s jeho používaním - Hudák, M; Koščo, Martin; Dekanová, Lucia; Pavlíková, Veronika; Szabóová, Eva; Rašiová, Mária (Cor et Vasa, 2024)
Kaválny filter umožňuje zabrániť pľúcnej embólii mechanickým zachytením embolu v dolnej dutej žile. Mal by byť prísne indikovaný a implantovaný len vo vybranej skupine pacientov s hlbokou žilovou trombózou. Avšak zavedenie plejády relatívnych indikácií významne zvýšilo mieru implantácie kaválneho filtra v poslednej dekáde, čo samozrejme viedlo aj k neúmernému nárastu komplikácií. Účelom tohto článku je zosumari- zovať možné komplikácie súvisiace s používaním kaválneho filtra, predstaviť čitateľovi ich klinickú manifestáciu, nakoľko sú často prehliadané, a zároveň ukázať možnosti riešenia a liečby jednotlivých komplikácií.
Keywords: Hemorrhage; krvácení; Humans; Pulmonary Embolism; ruptura; Diagnostic Imaging; Foreign-Body Migration; Venous Thromboembolism; migrace cizích těles; žilní tromboembolie; Postoperative Complications; pooperační komplikace; plicní embolie; Vena Cava Filters; lidé; antikoagulancia; Anticoagulants; kavální filtry; Rupture; diagnostické zobrazování