Tradiční rizikové faktory a chronická onemocnění spojená se zvýšeným rizikem onemocnění koronárních tepen. Možnosti stratifikace a snížení tohoto rizika od dětství - Urbanová, Veronika; Mrakava, Jakub; Koubský, Karel; Aldhoon Hainerová, Irena; Rücklová, Kristina (Cor et Vasa, 2024)
Riziko onemocnění koronárních tepen nejen u dospělých, ale i u dětí především souvisí s rizikovými faktory, které vedou k akceleraci aterosklerózy. Mezi tyto faktory se tradičně řadí hypercholesterolemie, obezita, diabetes mellitus, hypertenze a kouření. Další méně známou rizikovou skupinou pro koronární onemocnění jsou jedinci se srdečními, cévními či dalšími chronickými onemocněními. Jedná se především o chronická onemocnění ledvin, chronická zánětlivá onemocnění, malignity, některé vrozené vady srdce, vrozené či získané anomálie koronárních tepen, včetně stavů po intervencích na koronárních tepnách, Kawasakiho nemoc, případně koronární vaskulopatie štěpu po transplantaci srdce. Tato onemocnění musejí proto být zohledněna při stratifikaci kardiovaskulárního rizika a u dětí s uvedenými onemocněními by měl být práh pro zahájení léčby tradičních kardiovaskulárních rizikových faktorů nižší. Článek vychází z nedávno publikovaných doporučení American Heart Association. Jeho smyslem je upozornit nejen na tradiční kardiovaskulární rizikové faktory, ale také právě na asociaci některých chronických onemocnění s akcelerací aterosklerotického postižení koronárních tepen a zároveň nabídnout doporučení ke stratifikaci a snížení tohoto rizika již od dětství.
Keywords: Heart Defects, Congenital; nádory; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Hyperlipoproteinemia Type II; Humans; Atherosclerosis; Obesity; Risk Assessment; Hypertension; chronická renální insuficience; Renal Insufficiency, Chronic; nemoci koronárních tepen; Kawasakiho syndrom; Coronary Artery Disease; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; diabetes mellitus; statiny; Heart Disease Risk Factors; Diabetes Mellitus; kouření tabáku; hodnocení rizik; hypertenze; lidé; hyperlipoproteinemie typ II; vrozené srdeční vady; Neoplasms; ateroskleróza; Tobacco Smoking; obezita; Mucocutaneous Lymph Node Syndrome