Rosacea fulminans - Takáčová, Gabriela; Jautová, Jagienka (Dermatologie pro praxi, 2024)
Rozacea je chronické zápalové ochorenie kože, lokalizované predovšetkým v centrofaciálnej lokalite. V etiopatogenéze sa uplatňuje dysregulácia nervového a vaskulárneho systému, porucha bariérovej funkcie kože a vrodenej imunity. Vzhľadom na lokalitu a možnú závažnosť prejavov, ochorenie zasahuje výrazným spôsobom do kvality života pacienta. Demonštrujeme kazuistiku 23-ročnej pacientky s histologicky potvrdenou diagnózou rozacey (papulo-pustulózny variant), u ktorej došlo v priebehu terapie k rozvoju fulminantnej formy. Poukazujeme na dôležitosť komplexného menežmentu s ohľadom na formu a fázu ochorenia.
Keywords: dospělí; isotretinoin; ivermektin; Isotretinoin; lidé; Female; Rosacea; rosacea; Adult; ženské pohlaví; Ivermectin; Humans