Tularémie v Jihomoravském kraji v období 2018-2023 - Ciupek, Renata (Hygiena, 2024)
Tularémie, jinak také nazývaná zaječí nemoc, je zoonóza způsobená bakterií Francisella tularensis. Rezervoárem jsou volně žijící zvířata, zejména drobní hlodavci, od nichž se nákaza šíří na větší hlodavce a jiná volně žijící nebo domácí zvířata. K přenosu na člověka dochází různými cestami – při manipulaci s infikovaným zvířetem, nepřímo členovci sajícími krev, inhalačně kontaminovaným aerosolem, případně alimentárně. Onemocnění se vyskytuje v několika formách, které souvisejí se způsobem nákazy. Četnější výskyt je v oblastech zemědělských a má charakter nákazy s přírodní ohniskovostí. Počty hlášených případů v České republice se v období 2018–2023 pohybovaly okolo 60 případů ročně, v Jihomoravském kraji, který tvoří desetinu celkové populace České republiky, v průměru 12 případů ročně, což je pětina všech případů.
Keywords: Česká republika; Zoonoses; Disease Notification; Czech Republic; zoonózy; hlášení nemocí; lidé; Francisella tularensis; tularemie; Humans; Tularemia