Jak kyanokobalamin se svými druhy diabetickou neuropatii zkrotili aneb význam neurotropních vitaminů v prevenci a adjuvantní terapii diabetické neuropatie pohledem farmaceuta - Šimandl, Ondřej (Medicína pro praxi, 2024)
Diabetická neuropatie, zejména pak symetrická distální senzitivně‐motorická polyneuropatie, představuje jednu z nejčastějších pozdních komplikací diabetu. Její prevalence se dle různých statistik pohybuje v obecné populaci diabetiků mezi 10-50 %. S délkou trvání onemocnění a zejména mírou jeho dekompenzace v průběhu času pak její prevalence dále narůstá. Možnosti farmakoterapie jsou v případě tohoto onemocnění do značné míry omezené a její efektivita i tolerance pacientem individuální. Naproti tomu suplementace neurotropními vitaminy, které podporují funkci neuronů a přispívají k jejich ochraně a regeneraci, představuje u těchto pacientů nadějnou možnost prevence i adjuvantní terapie.
Keywords: vitamin B komplex; Vitamin B Deficiency; adjuvantní chemoterapie; Vitamin B Complex; lidé; nedostatek vitaminu B; diabetické neuropatie; komplikace diabetu; vitamin B 12; Diabetic Neuropathies; Vitamin B 12; Chemotherapy, Adjuvant; Diabetes Complications; neurotropní vitaminy; Humans