Brigatinib v léčbě pacientů s ALK pozitivním NSCLC - výsledky studií BRIGHTSTAR a ALTA-1L - Krejčí, Daniel (Onkologie, 2024)
Použití ALK tyrozinkinázových inhibitorů (ALK TKI) je dnes standardem léčby pacientů s pokročilým či metastatickým ALK pozitivním nemalobuněčným karcinomem plic. V indikaci od první linie léčby máme k dispozici tři generace ALK TKI - krizotinib, alektinib, brigatinib, lorlatinib. Posílení protinádorového efektu cílené léčby přidáním radioterapie je zatím předmětem výzkumu, možnosti využití v praxi jsou zatím nejisté zejména s ohledem na riziko toxicity. Studie BRIGHTSTAR zkoumala možnosti využití lokální konsolidační léčby u pacientů s ALK pozitivním nemalobuněčným karcinomem plic (NSCLC), kteří odpověděli na léčbu brigatinibem. Výsledky potenciál konsolidační terapie podpořily. V případě prokázané progrese na první linii s brigatinibem byl ve studii ALTA-1L prokázán benefit sekvenční léčby s jiným ALK TKI.
Keywords: inhibitory tyrosinkinasy; nemalobuněčný karcinom plic; Incidental Findings; konsolidační chemoterapie; brigatinib; Humans; anaplastická lymfomová kináza; lidé; Clinical Studies as Topic; PET/CT; náhodný nález; Positron Emission Tomography Computed Tomography; Neoplasm Metastasis; Tyrosine Kinase Inhibitors; Male; Adult; vysoce účinné nukleotidové sekvenování; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Whole Body Imaging; mužské pohlaví; metastázy nádorů; Anaplastic Lymphoma Kinase; dospělí; celotělové zobrazování; klinická studie jako téma; High-Throughput Nucleotide Sequencing; Consolidation Chemotherapy