Gynekomastie v pubertě a adolescenci - Koloušková, Stanislava; Mikulík, David; Tichá, Pavla; Dřevínková, Eva (Pediatrie pro praxi, 2024)
Gynekomastie je definována jako benigní proliferace mužské prsní žlázy, během života se může objevit až u 40-65 % mužů. Pubertální gynekomastie je ve většině případů důsledkem hormonální nerovnováhy, většinou vzniká u Tannerova stadia 3-4, kdy testikulární objem dosahuje 8-10 ml, v průměrném věku 14 let. Později spontánně vymizí, nevyžaduje tak terapeutickou intervenci. Ve zbývajících případech je nutné vyloučit patologickou příčinu. Metodou první volby je konzervativní terapie, při neuspokojivém výsledku je ve vzácných případech indikováno operační řešení. Kazuistika popisuje případ adolescenta s gynekomastií neodpovídající na konzervativní léčbu. Možnost chirurgického řešení před dosažením osmnácti let věku tak představuje významný posun ve strategii léčby gynekomastie a umožňuje tak podstatně zlepšit kvalitu života dospívajících.
Keywords: Mammary Glands, Human; Gonadal Hormones; tamoxifen; mléčné žlázy lidské; Tamoxifen; pohlavní hormony; Humans; zákroky plastické chirurgie; gynekomastie; mužské pohlaví; lidé; Male; Gynecomastia; Plastic Surgery Procedures; Adolescent; mladiství