Dětská fotoprotekce a sledování znamének u dětí - Růžičková-Jarešová, Lucie; Brigant, Jakub (Pediatrie pro praxi, 2024)
Děti jsou jednou z nejdůležitějších populačních skupin, u kterých musí být fotoprotekce maximalizována z důvodu trávení velkého času venku. Je třeba mít na paměti, že dětská kůže je zvláště citlivá na škodlivé účinky UV záření. Hrozí zvýšené riziko spálení a nežádoucích účinků na kůži, včetně rizika vzniku rakoviny kůže. Je důležité, abychom se aktivně podíleli na ochraně dětské pokožky používáním přípravků s SPF nebo jiné fyzikální ochrany a eliminovali tak chronickou expozici UV záření na dětskou kůži.
Keywords: Sunburn; pigmentový névus; sluneční spáleniny; Child; dítě; dermatoskopie; Sunscreening Agents; přípravky chránící proti slunci; Dermoscopy; ultrafialové záření; Melanoma; lidé; Nevus, Pigmented; Sunbathing; Humans; slunění; Ultraviolet Rays; Sun Protection Factor; melanom; ochranný sluneční faktor