Toxická psychóza a její klinický význam - Semančíková, Irena; Kopeček, Miloslav; Bezdíček, Ondřej (Psychiatrie pro praxi, 2024)
Přehledový článek se zaměřuje na diagnostiku, klinický obraz a terapii toxických psychóz, jejichž prevalence zaznamenala v posledních dekádách významný nárůst vázaný na značné zvýšení výroby a spotřeby psychoaktivních látek. Jedná se o druh poruch duševních i poruch chování způsobených užíváním psychoaktivních látek, jejichž následkem vzniká sekundární psychóza. Diferenciální diagnostika se zaměřuje zejména na rozlišení příznaků toxické psychózy od schizofrenie, kde se zejména pozitivní symptomatologie může překrývat. Vzhledem k heterogennosti skupiny toxických psychóz se článek zaměřuje dále na rozlišení jednotlivých forem dle vyvolávající psychoaktivní substance včetně jejich terapie.
Keywords: Diagnosis, Differential; Substance-Related Disorders; Psychoses, Substance-Induced; diferenciální diagnóza; lidé; toxické psychózy; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Schizophrenia; schizofrenie; Humans