Odvykací stav od alkoholu a jeho léčba - Kališová, Lucie; Voltrová, Hana (Psychiatrie pro praxi, 2024)
Užívání alkoholu je v České republice sociálně přijímáno a celosvětově dosahujeme předních příček v ročním příjmu čistého alkoholu na osobu. Důsledkem je vysoký výskyt závislých na alkoholu v naší populaci. Alkohol působí na mozek komplexně a při alkoholové závislosti je na podkladu setrvalého příjmu alkoholu přenastavená neurotransmiterová rovnováha. Po výpadku abúzu alkoholu dojde v mozku k převaze excitační aktivity a rozvíjí se odvykací stav, který může mít život ohrožující charakter. Vzhledem k vysoké prevalenci abúzu alkoholu v naší zemi se každý psychiatr s problematikou odvykacího stavu od alkoholu pravděpodobně setká a je důležité znát účinnou terapii jeho zvládání. Správné zhodnocení stavu a nastavení vhodné léčby povede ke sníženému výskytu případných komplikací. Součástí přístupu k léčbě odvykacího stavu by měla být důsledná motivace postižených k následné abstinenci a léčbě závislosti.
Keywords: Benzodiazepines; Organism Hydration Status; Alcohol Withdrawal Delirium; lidé; hydratace organismu; alkoholové delirium; Substance Withdrawal Syndrome; alkoholismus; abstinenční syndrom; Humans; Alcoholism; benzodiazepiny