Urologické komplikace u pacientů s roztroušenou sklerózou - Sedláčková, Lucie (Urologie pro praxi, 2024)
U pacientů s roztroušenou sklerózou se neurologický deficit projevuje širokým spektrem klinických obtíží, včetně mikčních dysfunkcí. Infekce močových cest zhoršují kvalitu života pacientů a mohou významně ovlivnit průběh onemocnění. V článku je uveden přehled současných možností léčby dysfunkcí močových cest nejenom u pacientů s RS. Zmíněna je i léčba a prevence uroinfekcí a problematika sexuálních dysfunkcí.
Keywords: Multiple Sclerosis; neurogenní močový měchýř; Sexual Dysfunction, Physiological; infekce močového ústrojí; Urinary Bladder, Neurogenic; Humans; sexuální dysfunkce fyziologická; roztroušená skleróza; Urinary Tract Infections; lidé