Léčba romosozumabem u sekundární osteoporózy: přehled literatury - Brunerová, Ludmila (Clinical Osteology, 2024)
Osteoporóza patří mezi nejčastější metabolická kostní onemocnění, postihující celosvětově každou 3. ženu a každého 5. muže. Nejzávažnější komplikací osteoporózy jsou nízkotraumatické fraktury, které jsou zodpovědné za významnou morbiditu a mortalitu a vysoké ekonomické náklady. Terapie je založena na 3 pilířích – režimových opatřeních, suplementaci vápníku a vitaminu D a specifické antiosteoporotické léčbě, která je schopna snížit riziko fraktury na polovinu. Romosozumab, humanizovaná monoklonální protilátka proti sklerostinu, je nejnovějším z antiosteoporotik s dominantně osteoanabolickým účinkem, které vstoupilo na český trh. Romosozumab je indikován a hrazen z prostředků veřejného zdravotnictví u postmenopauzálních pacientek s denzitometricky prokázanou osteoporózou a nízkotraumatickou frakturou v anamnéze, které neprodělaly infarkt myokardu nebo cévní mozkovou příhodu. V následujícím textu je shrnut přehled originálních prací, vyhledaných v databázích PubMed a Medline Plus pomocí kombinací klíčových slov, které sledují účinnost romosozumabu ve specifických klinických situacích sekundární osteoporózy
Keywords: romosozumab; Glucocorticoids; chronická renální insuficience; sekundární osteoporóza; revmatické nemoci; osteoporóza; Antibodies, Monoclonal; lidé; Clinical Trials, Phase III as Topic; Osteoporosis; klinické zkoušky, fáze III jako téma; glukokortikoidy; Humans; monoklonální protilátky; Renal Insufficiency, Chronic; Rheumatic Diseases