Časná kontrola rytmu u pacientů s fibrilací síní - Vácha, Jan; Skála, Tomáš; Táborský, Miloš (Remedia, 2024)
Fibrilace síní (FS) je nejčastější setrvalou arytmií v dospělé populaci a významným způsobem zatěžuje pacienty i systém zdravotní péče. Management FS se dá zjednodušeně rozdělit na dvě strategie – kontrola frekvence a kontrola rytmu. Optimální léčebná strategie je již několik dekád opakovaně studována. Současně platný doporučený postup Evropské kardiologické společnosti pro léčbu FS na podkladě výsledků mnoha randomizovaných studií doporučuje pro většinu pacientů s FS kontrolu frekvence. Modernější antiarytmika a větší dostupnost a technologický pokrok katetrizačních ablací FS vedly k uskutečnění nových studií. Z nich nejzásadnější byla EAST‐AFNET 4, jejíž výsledky a výsledky dalších následujících studií ve prospěch kontroly rytmu podnítily aktuální změnu paradigmatu léčby FS. Tento článek přináší přehled obou léčebných strategií, evidenci pro časnou kontrolu rytmu, rozbor studie EAST‐AFNET 4, která se stala v této oblasti zásadním milníkem, a shrnutí současných doporučených postupů.
Keywords: Atrial Fibrillation; Heart Rate; Anti-Arrhythmia Agents; randomizované kontrolované studie jako téma; Disease Management; studie EAST-AFNET 4; lidé; katetrizační ablace; srdeční frekvence; antiarytmika; Humans; Catheter Ablation; fibrilace síní; management nemoci; Randomized Controlled Trials as Topic