Registr biologické/cílené léčby BIOREP - Souhrnná zpráva za rok 2023 - Kojanová, Martina; Fialová, Jorga; Cetkovská, Petra; Gkalpakiotis, Spyridon; Machovcová, Alena; Štork, Jiří; Arenberger, Petr; Doležal, Tomáš; Turková, Barbora (Česko-slovenská dermatologie, 2024)
Cíl práce: Hodnocení pacientů zařazených do registru biologické/cílené léčby BIOREP v České republice za rok 2023. Metody: Bylo provedeno retrospektivní hodnocení pacientů k datu 31. 12. 2023 zařazených do registru BIOREP s diagnózou psoriázy, hidradenitis suppurativa a atopické dermatitidy léčených biologickou/cílenou léčbou v daném období. V případě kategoriálních proměnných byly výsledky vyjádřeny pomocí počtu a procenta. Spojité proměnné byly popsány pomocí počtu, průměru, směrodatné odchylky, mediánu, minima a maxima. Výsledky: K 31. 12. 2023 bylo v registru BIOREP evidováno celkem 6 676 pacientů. S psoriázou bylo sledováno 4 763 pacientů (71,3 %), s hidradenitidou 538 pacientů (8,1 %), 1 346 pacientů (20,2 %) s atopickou dermatitidou a zbývajících 29 pacientů (0,4 %) s použitím „off-label“ léčby. Ve skupině léčených pro psoriázu bylo 62,5 % mužů, průměrný věk pacientů ke konci roku 2023 byl 52,3 let, průměrný věk v době diagnózy byl 25,6 let a při nasazení první biologické/cílené léčby 46,4 let. Průměrná doba od diagnózy do zahájení první cílené léčby byla 20,8 let. Ke konci roku 2023 byli pacienti léčeni cílenou léčbou v průměru 5,2 let. Přidružená onemocnění mělo 70,6 % pacientů, nejčastější byla metabolická/endokrinní onemocnění (39,2 %) a kardiovaskulární onemocnění (37,8 %). Ze sledovaných komorbidit byla nejčetnější hypertenze (35,2 %), dyslipidemie (26,5 %) a diabetes mellitus (12,5 %). Celkem 76,1 % pacientů trpělo nadváhou či obezitou a v registru bylo 33 % kuřáků. Souběžnou psoriatickou artritidu mělo 30,8 % pacientů. Při zahájení léčby a při poslední návštěvě bylo průměrné PASI 18,6, resp. 1,8, BSA bylo v průměru 29 %, resp. 2,5 %, a průměrné DLQI 16,1, resp. 1,6. Po 12 měsících léčby dosáhlo PASI50 celkem 91,8 % pacientů, PASI75 82,6 % pacientů, PASI90 64,7 % pacientů a PASI100 40,8 % pacientů. V roce 2023 nově zahájilo léčbu celkem 645 pacientů, na konci sledovaného roku 2023 bylo aktivně léčeno celkem 4 120 pacientů a nejčastěji používaným preparáty byly Skyrizi (15,7 %), Humira (12,1 %) a Cosentyx (12,0 %). S diagnózou hidradenitis suppurativa bylo v registru na konci sledovaného období celkem 538 pacientů, z toho 55,4 % mužů, průměrný věk byl 44,5 let. V době diagnózy bylo pacientům v průměru 32,7 let a v době nasazení léčby v průměru 41,7 let. Průměrná doba od diagnózy do zahájení první biologické léčby byla 9 let a pacienti byli léčeni v průměru 2,7 let. V roce 2023 svou první biologickou léčbu zahájilo celkem 85 pacientů. Na konci sledovaného roku bylo léčeno celkem 422 pacientů, průměrná délka léčby jedním léčivým přípravkem byla 2,4 let a nejčastěji použitým preparátem byla Humira (67,8 %). S atopickou dermatitidou bylo v registru BIOREP sledováno k 31. 12. 2023 celkem 1 346 pacientů, z toho 51 % mužů. V roce 2023 byl průměrný věk pacientů 36,2 let. V době diagnózy onemocnění byl průměrný věk pacientů 5,2 let a při nasazení první cílené léčby 34,9 let. Průměrná doba od diagnózy do zahájení první cílené léčby byla 29,8 let. Ke konci roku 2023 byli pacienti léčeni v průměru 1,7 let. Souběžnou alergickou rýmu mělo 60,1 % pacientů, potravinovou alergii 54,8 % a alergické astma 42,1 %. Oční postižení se vyskytlo u 23,6 % pacientů, nejčastější byla atopická konjunktivitida (12,2 %). Průměrné EASI při zahájení léčby a na poslední návštěvě bylo 30,8, resp. 4,1, BSA bylo v průměru 56 %, resp. 8 %, a průměrné DLQI 18,2, resp. 3,7. V roce 2023 zahájilo cílenou léčbu celkem 496 pacientů. Na konci sledovaného roku bylo léčeno celkem 1 239 pacientů, nejvíce pacientů bylo léčeno přípravkem Dupixent (81 %) a průměrná délka léčby jedním léčivým přípravkem byla 1,6 let. Závěr: Analýza potvrzuje vysokou aktivitu sledovaných onemocnění dle objektivního hodnocení a značné negativní ovlivnění kvality života pacientů při zahájení cílené léčby s poklesem hodnocených parametrů při léčbě. Současně prokazuje významnou prevalenci souběžných onemocnění a rizikových faktorů a dlouhé období nedostatečné léčby před nasazením cílené léčby.
Keywords: biologická terapie; Retrospective Studies; Hidradenitis Suppurativa; Česká republika; monoklonální protilátky; registrace; Antibodies, Monoclonal; Psoriasis; Biological Therapy; Czech Republic; Registries; Dermatitis, Atopic; hidradenitis suppurativa; retrospektivní studie; Humans; BIOREP; atopická dermatitida; lidé; psoriáza