Ageneze trachey u těžce nedonošeného novorozence - Žilinská, Kristýna; Brabec, Radim; Jurovčík, Michal; Janota, Jan (Česko-slovenská neonatologie, 2024)
Ageneze trachey je extrémně vzácná vrozená vývojová vada s vysokou mortalitou, která bývá často spojena s dalšími vrozenými vadami. Prenatálně je obtížně diagnostikovatelná a projevuje se po porodu rozvojem závažné dechové tísně, často vyžadujícím kardiopulmonální resuscitaci s urgentním zajištěním dýchacích cest. Při podezření na tuto diagnózu je možným krátkodobým řešením intubace do jícnu, ovšem za předpokládané přítomnosti tracheoči bronchoezofageální píštěle. Potvrzení diagnózy by mělo proběhnout za přítomnosti dětského ORL lékaře na specializovaném pracovišti, často ovšem ke stanovení diagnózy dochází až post mortem. Autoři prezentují případ těžce nedonošeného novorozence z nesledované gravidity s postnatálním respiračním selháním na základě ageneze trachey s tracheoezofageální píštělí.
Keywords: tracheoezofageální píštěl; Male; Respiratory System Abnormalities; Trachea; abnormality dýchací soustavy; novorozenci extrémně nezralí; Postnatal Care; trachea; Infant, Extremely Premature; mužské pohlaví; fatální výsledek; Tracheoesophageal Fistula; postnatální péče; Fatal Outcome; novorozenec; pitva; lidé; Humans; Infant, Newborn; Autopsy