Současné klinické aplikace 3D tisku v managementu komplexních zlomenin - Chovanec, Martin; Krtička, Milan; Šrámek, Jakub; Kovařík, Jan (Rozhledy v chirurgii, 2024)
Skeletální traumatologie prošla ve světě v poslední dekádě revolučními změnami v souvislosti s rozvojem technologií 3D tisku. Tento přehledový článek má za cíl přinést ucelený přehled o tom, jakým způsobem 3D tisk transformuje oblast léčby zlomenin a otevírá nové možnosti v řešení komplexních zlomenin. Využití 3D tisku v medicíně nabízí nový rozměr v přesnosti a individualizaci léčby, umožňuje vytváření personalizovaných chirurgických šablon, individualizovaných implantátů a nástrojů. Rozvoj 3D tisku je úzce propojen s dalšími technologickými pokroky, jako jsou metody augmentované reality, což představuje významný krok vpřed ve vizualizaci a plánování chirurgických zákroků. Přestože 3D aditivní technologie nabízí řadu výhod, její začlenění do běžné klinické praxe stále čelí mnoha výzvám. Tento článek rovněž zkoumá historii a vývoj technologie 3D tisku, materiály používané v medicíně, předoperační plánování, tvorbu chirurgických cíličů, výrobu pacient specifických implantátů a integraci této technologie spolu s metodami augmentované reality ve skeletální chirurgii, přičemž zdůrazňuje technické, logistické a etické výzvy při implementaci této technologie do chirurgické praxe.
Keywords: design s pomocí počítače; Bone Substitutes; 3D tisk; traumatologie; lidé; Fractures, Bone; Computer-Aided Design; fraktury kostí; Biocompatible Materials; Traumatology; kostní náhrady; Humans; biokompatibilní materiály; Printing, Three-Dimensional