Cystický lymfangióm malého omenta u dospelého pacienta - Mišánik, Miloslav; Smolár, Marek; Grajciar, Martin; Miklušica, Juraj; Mičurová, Gabriela (Rozhledy v chirurgii, 2024)
Úvod: Lymfangiómy patria do skupiny benígnych vaskulárnych tumorov, ktoré majú svoj pôvod v lymfatickom tkanive. Až 90 % prípadov sa manifestuje u detí pred dovŕšením druhého roku života. U dospelých je ich prítomnosť veľmi zriedkavá. Vo väčšine prípadov sa nachádzajú v oblasti hlavy, krku a axily. Intraabodminálne lymfangiómy sú veľmi zriedkavé a predstavujú menej ako 1 % všetkých prípadov. Kazuistika: Autori prezentujú prípad 64-ročnej pacientky, ktorej bola v rámci preventívnej prehliadky diagnostikovaná intraabdominálna cystická lézia. CT vyšetrenie brucha potvrdilo cystickú léziu lokalizovanú v malom omente medzi ľavým lalokom pečene a malým zakrivením žalúdka. Pacientka bola indikovaná na laparoskopickú exstirpáciu ložiska. Histologické vyšetrenie potvrdilo klinickú diagnózu cystického lymfangiómu malého omenta. Záver: Etiopatogenéza lymfangiómov ostáva nejasná. Napriek tomu, že ide o benígne tumory, lymfangiómy majú tendenciu správať sa lokálne infiltratívne a invadujú do okolitých štruktúr. Väčšina prípadov je asymptomatická a diagnostika býva náhodná. Zlatým štandardom v liečbe ostáva kompletná chirurgická exstirpácia s mikroskopicky negatívnymi okrajmi.
Keywords: náhodný nález; počítačová rentgenová tomografie; omentum; Lymphangioma, Cystic; Humans; diferenciální diagnóza; lymfangiom cystický; Female; Aged; Diagnosis, Differential; senioři; lidé; Immunohistochemistry; Incidental Findings; miniinvazivní chirurgické výkony; imunohistochemie; Omentum; ženské pohlaví; Tomography, X-Ray Computed; peritoneální nádory; Peritoneal Neoplasms; Minimally Invasive Surgical Procedures