Intranodální embolizace pro lymfokélu po revaskularizačním výkonu v třísle - Janák, David; Pavlík, Radim; Meliš, Tomáš; Černý, Štěpán (Rozhledy v chirurgii, 2024)
Pooperační ranné komplikace revaskularizačních výkonů v tříslech zahrnují velmi často komplikace spojené s poraněním lymfatického systému jako lymfokélu a lymforheu s následnými lokálními infekčními komplikacemi hrozícími infekcí protetických štěpů. Prezentujeme kazuistiku úspěšného ošetření pooperační lymfokély s následnou lymfatickou píštělí a dehiscencí operační rány pomocí intranodální embolizace poraněné lymfatické uzliny tkáňovým lepidlem Histoacryl.
Keywords: cévní píštěle; terapeutická embolizace; Groin; Lymphocele; Punctures; Chronic Limb-Threatening Ischemia; Vascular Fistula; Tissue Adhesives; Lymphography; Surgical Wound Dehiscence; lymfatické uzliny; lidé; pooperační komplikace; chronická kritická ischemie končetin; dehiscence operační rány; tkáňová adheziva; Embolization, Therapeutic; lymfografie; transplantace cév; lymfokela; Postoperative Complications; Aged; Vascular Grafting; třísla; Lymph Nodes; senioři; punkce; Humans