Volvulus céka - vzácná příčina ileózní náhlé příhody břišní - Macan, Petr; Fichtl, Jakub; Opatrný, Václav; Moláček, Jiří; Fajfrová, Anna; Nováková, Martina; Paulusová, S (Rozhledy v chirurgii, 2024)
V článku jsou prezentovány kazuistiky dvou pacientů, kteří byli přijati do Fakultní nemocnice v Plzni s náhlou příhodou břišní na podkladě rozvinuté poruchy pasáže gastrointestinálním traktem (GIT). Oba nemocní byli indikováni k operačnímu výkonu, při němž u nich byl peroperačně diagnostikován raritně se vyskytující volvulus céka (CV). Nálezy vyžadovaly provedení ileocékání resekce, ale díky časně poskytnuté chirurgické intervenci došlo i přes nutnost provedení resekčního výkonu u obou jedinců k plnému zotavení.
Keywords: kolon; Male; Abdomen, Acute; Ileus; Abdomen; Adult; cékum; Gastrointestinal Tract; břišní dutina; dospělí; laparotomie; mužské pohlaví; senioři; Aged; Intestinal Volvulus; Cecum; ileus; lidé; Abdominal Cavity; chirurgie trávicího traktu; Humans; Colon; akutní bolest břicha; Laparotomy; gastrointestinální trakt; volvulus intestini; Digestive System Surgical Procedures; břicho