Výběr vhodného opioidu u chronické bolesti hemodialyzovaných pacientů. Je buprenorfin opioidem první volby v léčbě bolesti u hemodialyzovaných pacientů? - Fricová, Jitka (Aktuality v nefrologii, 2024)
Bolest je častým problémem u hemodialyzovaných pacientů s incidencí v rozmezí od 8 do 82 %. Léčba bolesti u pacientů s chronickým onemocněním ledvin je však často neúčinná a většina jich skutečně uvádí, že jejich bolest je nedostatečně léčena. Dlouhodobá léčba opioidy má nezastupitelnou roli v léčbě některých pacientů se středně silnou až silnou bolestí. Při indikaci opioidů pacientům se selháním ledvin je třeba vzít v úvahu stupeň selhání ledvin, frekvenci dialýzy a farmakokinetiku léků. Stabilita analgezie během dialýzy se u různých analgetik liší. Špatně dialyzovatelné opioidy mají déle trvající analgetický účinek. Farmakologické vlastnosti buprenorfinu mohou být výhodné pro použití u pacientů léčených hemodialýzou. Buprenorfin může být bezpečně podáván pacientům s poruchou funkce ledvin a hemodialyzovaným pacientům, nejlépe v dávkovém rozmezí do 70 μg/h, protože jeho farmakokinetické vlastnosti nejsou ovlivněny.
Keywords: renální insuficience; chronická bolest; Chronic Pain; kvalita života; lidé; opioidní analgetika; Quality of Life; Renal Dialysis; Analgesics, Opioid; Renal Insufficiency; buprenorfin; dialýza ledvin; Buprenorphine; Humans