40 let transplantací slinivek v České republice - Saudek, František; Lipár, Květoslav; Kočík, Matěj; Marada, Tomáš; Chlupáč, Jaroslav; Kožnarová, Radomíra; Vlasáková, Zuzana; Havrdová, Terezia; Janoušek, Libor; Kříž, Jan; Girman, Peter (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2024)
V průběhu čtyřiceti let vývoje se transplantace pankreatu stala v České republice běžnou léčebnou metodou, která je zvláště vhodná pro pacienty současně podstupující transplantaci ledviny z důvodu dlouho trvajícího diabetu 1. typu. Oproti samostatné transplantaci ledviny zlepšuje kvalitu života i dlouhodobé přežití. Vede k téměř úplné normalizaci glykemií bez potřeby injekčního inzulinu a bez rizika hypoglykemií. Jako samostatný výkon suverénně léčí syndrom porušeného vnímání hypoglykemie u osob, u nichž edukace a použití dostupných technických prostředků nebyly dostatečně efektivní. V současné době existuje v České republice komplexní program, který dovoluje využít nabídku pankreatů od zemřelých dárců a různým typům příjemců s diabetem 1. a výjimečně i 2. typu poskytnout efektivní a relativně bezpečnou náhradu nefunkčních beta buněk s přihlédnutím k jejich celkovému zdravotnímu stavu, operačnímu riziku a také jejich volbě. Popisujeme dlouhodobé zkušenosti s transplantační léčbou diabetu v IKEM, na které se podílí odborníci z řad transplantačních chirurgů, diabetologů, nefrologů, imunologů a dalších specialistů.
Keywords: Patient Care Team; přežívání štěpu; Patient Selection; týmová péče o pacienty; diabetes mellitus 1. typu; Diabetes Mellitus, Type 1; Pancreas Transplantation; Graft Survival; lidé; transplantace slinivky břišní; Progression-Free Survival; výběr pacientů; doba přežití bez progrese choroby; Humans; IKEM