Trojrozměrná kinematika pánevních končetin psa: analýza biplanární vysokofrekvenční fluoroskopií u čtyř plemen během chůze a klusu in vivo - Fischer, Martin S; Lehman, Silvia V; Andrada, Emanuel (Veterinární lékař, 2024)
První vysoce přesná 3D kinematická data pánevních končetin zaznamenaná u normálních psů čtyř různých plemen (bígl, francouzský buldoček, malinois, vipet) in vivo pomocí biplanární vysokofrekvenční fluoroskopie v kombinaci s 3D optoelektrickým systémem a následnou analýzou XROMM bez použití markerů (Scientific Rotoscoping, SR nebo 3D-2D registrační proces) odhalují: a) 3D kinematiku pánevních končetin v dosud nevídané míře přesnosti; b) podstatná omezení při použití dat založených na kožních markerech. Očekávali jsme, že kinematika pánevních končetin se bude lišit v závislosti na tvaru těla. Srovnání čtyř plemen odlišuje francouzského buldočka od ostatních, pokud jde o trajektorie ve frontální rovině (abdukce/addukce) a rotaci stehenní kosti v dlouhé ose. Francouzští buldočci převádějí rozsáhlou rotaci dlouhé osy femuru (> 30°) do silného laterálního posunu a rotace kolem kraniokaudální osy (rolování) a distálně-proximální osy pánve (odklon), aby kompenzovali silně abdukované postavení pánevních končetin od začátku stoje. Předpokládáme, že plemena, která vykazují neobvyklou kinematiku, zejména vysokou abdukci femuru, mohou být náchylná k vyššímu dlouhodobému zatížení křížových vazů.
Keywords: končetiny; Animals; Data Analysis; Extremities; biomechanika; zvířata; Biomechanical Phenomena; psi; analýza dat; Dogs