Intranazální aplikace lidokainu při bolestech hlavy - Moravcová, Petra (Bolest, 2024)
Na pracovišti ambulance bolesti v Českých Budějovicích se v posledních dvou letech věnujeme ošetřování akutní progrese chronických bolestí hlavy intranazální aplikací lidokainu. Jedná se o ambulantní, minimálně invazivní a pacienty dobře snášenou metodu. V poloze vleže podáváme malé množství 4% lidokainového gelu opakovaně po 3–5 minutách celkem 3–5krát nosní dírkou na postižené bolestivé polovině hlavy. Aplikátor zavádíme po znecitlivění vstupu do nosu šetrně až do kontaktu se zadní stěnou nosohltanu, pod jehož sliznicí se nachází trigeminální ganglion. Cílem ošetření je ovlivnit lokálním anestetikem ganglion sphenopalatinum a snížit vedení bolesti v povodí trigeminálního nervu z postižené poloviny hlavy a obličeje. Zákrok provádíme opakovaně třikrát týdně. Výkon často kombinujeme s podáním antineuropatické infuze. Metodu jsme vyzkoušeli u pacientů s postherpetickými bolestmi obličeje, při atakách bolestí hlavy u pacientů s roztroušenou sklerózou, u pacientů čekajících na intervenční zákrok při neuralgiích trigeminu na podkladě neurovaskulárního konfliktu. Dobrý efekt byl pozorován i u akutních postpunkčních bolestí hlavy a u migrény. Úlevu od bolesti lze pozorovat po 1–2 hodinách a trvání efektu léčby je velmi individuální: 2 dny až 4 týdny. Opakování zákroku obden a současná aplikace antineuropatické infuze nebo myorelaxační infuze potencují analgetický účinek. Ošetření bývá pacienty dobře snášeno. Při zavádění aplikátoru může dojít k poranění nosní sliznice, během aplikace je patrné slzení, necitlivost a pocit chladu pod okem a v okolí jařmového oblouku ošetřované strany. Občas se vyskytne pálení v oblasti nosohltanu ze zatékajícího lidokainového gelu, což se dá ovlivnit množstvím aplikované látky. Ze zájmu pacientů o opakování aplikace lze usuzovat na pozitivní efekt metody.
Keywords: ganglia parasympatická; bolesti hlavy; Trigeminal Neuralgia; nervus trigeminus; Adult; Lidocaine; Trigeminal Nerve; dospělí; Ganglia, Parasympathetic; Administration, Intranasal; extrakce zubů; lidé; lidokain; ženské pohlaví; Humans; Headache; neuralgie trigeminu; aplikace intranazální; Female; Tooth Extraction; lidé středního věku; Middle Aged