Alergie na moučné červy u pacienta s alergií na roztoče a krevety - Kindlová, Markéta; Šetinová, Ivana (Alergie, 2024)
Potravinová alergie je definována jako nežádoucí reakce daná specifickou imunologickou odpovědí po expozici konkrétní potravinou. V současné době trpí potravinovou alergií v Evropě podle různých autorů asi 6–8 % dětí a 3–6 % dospělých. Nejčastějšími potravinovými alergeny jsou kravské mléko, slepičí vejce, pšeničná mouka, sója, arašídy, stromové ořechy, semena, ryby a mořské plody. Se zaváděním nových potravin stoupá také riziko případných alergických reakcí na tyto potraviny. V Evropě a Severní Americe začíná nabývat na významu mimo jiné i jedlý hmyz. Kromě primární senzibilizace může být pro pacienta riziková, tzv. zkřížená reaktivita, daná panalergeny tropomyosinem a arginin kinázou. Představujeme kazuistiku muže s prokázanou alergií na roztoče a krevety, který později reagoval i na konzumaci moučných červů
Keywords: Arginine Kinase; Tropomyosin; pohotovostní balíček; moučný červ; mužské pohlaví; Humans; Dust Mite Allergy; dospělí; Edible Insects; argininkinasa; potravinová alergie; lidé; jedlý hmyz; zkřížené reakce; Food Hypersensitivity; Adult; alergie na roztoče; Palaemonidae; Male; tropomyosin; Cross Reactions