Imunoterapie u metastazujícího kolorektálního karcinomu - Vrána, David (Onkologická revue, 2024)
Terapie metastazujícího kolorektálního karcinomu doznala v posledních letech zásadních změn. Kromě cílené léčby na základě proběhlých klinických studií u pacientů s vysokou mikrosatelitovou instabilitou (microsatellite instability-high, MSI-H) / deficiencí mismatch repair genů (deficient mismatch repair, dMMR) je možno nově podle podmínek úhrady indikovat také imunoterapii. Pembrolizumab v monoterapii získal registraci i úhradu z veřejného zdravotního pojištění v první linii paliativní léčby a kombinace nivolumabu s ipilimumabem získala úhradu u pacientů předléčených. Imunoterapie jednoznačně patří do léčebného algoritmu metastazujícího kolorektálního karcinomu na základě vyšetření prediktivních markerů.
Keywords: dMMR/MSI-H karcinom; pembrolizumab; nivolumab; Humans; mikrosatelitní nestabilita; Microsatellite Instability; Biomarkers, Tumor; Combined Antibody Therapeutics; Ipilimumab; lidé; kombinovaná protilátková terapie; Meta-Analysis as Topic; ipilimumab; Nivolumab; nádorové biomarkery; Neoplasm Metastasis; metastázy nádorů; kolorektální nádory; klinické zkoušky jako téma; Clinical Trials as Topic; metaanalýza jako téma; Colorectal Neoplasms