Třetí a vyšší linie léčby metastazujícího kolorektálního karcinomu - Batko, Stanislav (Onkologická revue, 2024)
Možnosti léčby metastazujícího kolorektálního karcinomu (metastatic coíorectaí cancer, mCRC) ve třetí a vyšší linii zahrnují chemoterapii, cílenou léčbu nebo jejich kombinace založené na molekulárních profilech nádoru. Trifluridin/tipiracil v kombinaci s bevacizumabem je současným standardem pro většinu pacientů, významně zlepšujícím celkové přežití ze 7,2 měsíce na 10,8 měsíce. Fruchintinib, inhibitor receptoru pro vaskulární endoteliální růstový faktor (vascular endothelial growth factor receptor, VEGFR) 1-3, rovněž prokázal účinnost zvyšující medián celkového přežití na 7,4 měsíce ve srovnání s 4,8 měsíce u placeba. U mCRC s mutací BRAF V600E naznačují reálné studie, že kombinovaná chemoterapie může být účinnější než jednotlivé přípravky. U pacientů s mCRC a pozitivitou receptoru 2 pro lidský epidermální růstový faktor (human epidermal growth factor receptor 2, HER2) se ukázala jako účinná anti-HER2 terapie. Další možnosti zahrnují imunoterapii u vybraných pacientů, cílenou léčbu u vzácných mutací nebo rechahenge chemoterapii. Molekulární profilování nádoru má zásadní význam pro výběr vhodné terapie.
Keywords: mutace; Colorectal Neoplasms; klinické zkoušky jako téma; metastázy nádorů; kolorektální nádory; Immunotherapy; lidé; Clinical Trials as Topic; Neoplasm Metastasis; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; imunoterapie; třetí a vyšší linie léčby; Meta-Analysis as Topic; Mutation; metaanalýza jako téma; Humans