Současné možnosti terapie CML - Kupsa, Tomáš; Bělohlávková, Petra (Farmakoterapie, 2024)
Chronická myeloidní leukemie (CML) je myeloprolifera- tivní onemocnění charakterizované přítomností Philadelphského chromozomu – translokací BCR::ABL1 – spojenou se vznikem fúzního proteinu Bcr-Abl s vlastní tyrosinkinázovou aktivitou. V terapii CML jsou již mnoho let využívány tyrosinkinázové inhibitory (TKI) Bcr-Abl, které blokují nadměrnou aktivitu tohoto proteinu. Postupně byly do klinického užití zavedeny TKI 1. generace imatinib, TKI 2. generace dasatinib, nilotinib a bosutinib a TKI 3. generace ponatinib. Nejmodernějším lékem, který lze využít u pacien tů s CML, je asciminib, první zástupce skupiny inhibitorů STAMP, který působí jako alosterický inhibitor kinázy Bcr-Abl a je účinný i v přítomnosti mutací BCR::ABL1 spojených s rezistencí vůči TKI. U mladších pa cien tů bez významných komorbidit je při selhání TKI 2. generace a u pokročilejších fází onemocnění vhodnou léčebnou strategií také alognní transplantace krvetvorných buněk.