Intersticiální plicní onemocnění u revmatických chorob - Skácelová, Martina; Horák, Pavel; Žurková, Monika (Farmakoterapie, 2024)
ntersticiální plicní onemocnění (ILD) je poměrně častou manifestací systémových revmatických onemocnění, zejména u systémové sklerodermie (SSc), revmatoidní artritidy, idiopatických zánětlivých myopatií, systémového lupus erythematodes, primárního Sjögrenova syndromu a mikroskopické polyangiitidy ze skupiny ANCA asociovaných vaskulitid. Přítomny mohou být nejrůznější typy postižení, nejčastěji se jedná o nespecifickou intersticiální pneumonii (NSIP); u pacientů s revmatoidní artritidou a s mikroskopickou polyangiitidou bývá častější výskyt obvyklé intersticiální pneumonie (UIP). Ve screeningu ILD jsou využívány funkční plicní testy a zobrazovací metody (prostá radiografie hrudníku, HRCT plic), důležitá je včasná identifikace pacientů vyžadujících léčbu a správný výběr terapie s ohledem na její možnou toxicitu. U převažujícího zánětlivého postižení je možné použít kortikosteroidy, cyklofosfamid, mykofenolát mofetil, azathioprin, kalcineurinové inhibitory, B-depleční terapii či tocilizumab. U převážně fibrotizujících forem se naopak uplatňují antifibrotické léky, zejména nintedanib.