Nivolumab a relatlimab - nová perspektivní kombinace v léčbě pokročilého melanomu - Lakomý, Radek; Poprach, Alexandr (Farmakoterapie, 2024)
V posledním desetiletí bylo dosaženo značných pokroků v léčbě metastatického maligního melanomu, a to především díky imunoterapii, která významně zvýšila počet pacientů s dlouhodobou kontrolou onemocnění. Kombinace nivolumabu a ipilimumabu je v současnosti považována za nejúčinnější režim. Hlavním problémem je však jeho vysoká toxicita, která může být pro řadu pacientů limitující. Zvýšit účinnost, případně snížit toxicitu léčby je motivací k dalšímu výzkumu a vývoji nových checkpoint inhibitorů, jako jsou například anti-LAG-3 protilátky. Ve studii RELATIVITY-047 byla testována první anti-LAG-3 protilátka relatlimab v kombinaci s anti-PD-1 protilátkou nivolumabem versus samotný nivolumab. Studie ukázala, že kombinace významně prodlužuje přežití bez progrese onemocnění ve srovnání s monoterapií nivolumabem (10,1 měsíce vs. 4,6 měsíce), a navíc bez výrazného navýšení toxicity ve srovnání s nivolumabem a ipilimumabem. Nivolumab + relatlimab tak představují novou potenciálně účinnou variantu kombinované léčby pokročilého melanomu. Výběr vhodného léčebného režimu však dále musí být individualizovaný na základě charakteristik onemocnění a konkrétních potřeb pacienta.