Upadacitinib a dosahování minimální aktivity onemocnění u pacientů s atopickou dermatitidou - Machovcová, Alena (Farmakoterapie, 2024)
V nedávné době byl navržen nový, komplexní cíl léčby atopické dermatitidy (AD), kterým je minimální aktivita onemocnění (MDA). Ta je definována úplným či téměř úplným zhojením kožních projevů (dle objektivních kritérií hodnocených lékařem) a minimálním vlivem onemocnění na kvalitu života pacienta (dle subjektivních kritérií hodnocených pacientem). MDA jako optimální cíl léčby AD je zakotvena i v národních doporučeních pro diagnostiku a léčbu AD. Upadacitinib je selektivní inhibitor JAK1, který v klinických studiích i v reálné praxi prokázal vysokou účinnost a současně dosáhl u velkého počtu pacientů všech parametrů MDA, což z něj činí optimální volbu pro pacienty s AD.