Virtual reality in rehabilitation of patients after stroke - Baníková, Šárka; Najsrová, Alice; Fiedorová, Iva; Trdá, Jana; Volný, Ondřej (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2024)
Cévní mozková příhoda je jednou z nejčastějších příčin získané disability. Představuje závažný socioekonomický problém, který může mít závažný dopad na různé oblasti života. Včasná a dostatečně intenzivní rehabilitace po CMP významně přispívá k optimálním funkčním výsledkům a zlepšení kvality života pacientů. Nové neurorehabilitační přístupy založené na technologiích a virtuální realitě (VR) umožňují navrhnout individualizovaný intenzivní rehabilitační trénink a zlepšit motorické učení prostřednictvím multimodální zpětné vazby. Rehabilitace ve VR je vysoce motivující terapie s řadou výhod pro pacienta a zvyšuje také compliance pacienta k terapii. Představuje bezpečnou formu terapie a po náležitém edukování pacienta není nezbytně nutná fyzická přítomnost fyzioterapeuta. Díky tomu je možné využití VR v domácím cvičení a telerehabilitaci. Cílem tohoto přehledového článku je poskytnout aktuální poznatky a stručné informace o neurorehabilitaci po CMP založené na VR s důrazem na na MDR (medical device regulation) certifikovaný VR rehabilitační zdravotnický prostředek, který byl vyvinut ve spolupráci FN Ostrava a společnosti VR Life.
Keywords: rehabilitace po cévní mozkové příhodě; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; Stroke Rehabilitation; Humans; neurorehabilitace; lidé; Neurological Rehabilitation; Activities of Daily Living; Virtual Reality; virtuální realita; kvalita života; Quality of Life; činnosti denního života