Prevalence of neurological complications in children hospitalized with SARS-CoV-2 infection or MIS-C in children - single center observational study - Mužlayová, Patrícia; Danhofer, Pavlína; Španělová, Klára; Kolář, Senad; Horák, Ondřej; Klučka, Jozef; Štourač, Petr; Šenkyřík, Jan; Malá, Miriam; Homola, Lukáš (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2024)
Úvod: Koronavirus typu 2, jako původce těžkého akutního respiračního syndromu (SARS-CoV-2) zapříčinil celosvětovou pandemii onemocnění COVID-19, která vypukla již koncem roku 2019. Virus postihuje různé orgány, vč. nervového systému. Tato studie zkoumá neurologické komplikace u dětí s COVID-19 nebo multisystem inflammatory syndrome in children (MIS-C) v Jihomoravském kraji (ČR), kde vysoká četnost infekce COVID-19 u dětí (35 790/100 000) umožňuje komplexní analýzu. Metodika: Data Fakultní nemocnice Brno (březen 2020 až únor 2022) byla analyzována pro dvě skupiny hospitalizovaných dětí s diagnózou COVID-19 nebo MIS-C: jednu s neurologickými komplikacemi a druhou bez neurologických komplikací. Analýza zahrnovala demografické údaje, důvod přijetí, tíži infekce a její vývoj, objektivní neurologický nález, detaily hospitalizace, přítomnost MIS-C a specifikaci terapeutických postupů. K posouzení jednotlivých faktorů ovlivňujících výskyt neurologických komplikací v rámci těchto skupin byly použity metody deskriptivní statistiky a statistické testy. Výsledky: Ze 420 hospitalizovaných dětí s COVID-19 nebo MIS-C mělo 26 (6,2 %) neurologické komplikace. Dřívější neurologický deficit zvyšoval pravděpodobnost horšího výsledného stavu (p = 0,0224). Mezi skupinami se objevily významné rozdíly v délce hospitalizace (p = 0,0012), závažnosti průběhu infekce (p = 0,0052) a výsledném stavu (p < 0,0001). Závěr: Pro lepší pochopení průběhu onemocnění a minimalizaci komplikací po infekci je zásadní průběžné sledování a další výzkum neurologických projevů u dětí s COVID-19 nebo MIS-C.
Keywords: Child; neurologické manifestace; Nervous System Diseases; Neurologic Manifestations; COVID-19; Observational Studies as Topic; pozorovací studie jako téma; Humans; lidé; Systemic Inflammatory Response Syndrome; dítě; syndrom systémové zánětlivé reakce; nemoci nervového systému