Ako zlepšiť predoperačnú diagnostiku pankreatobiliárnych nádorových lézií? Od imunohistochémie k "Next Generation Sequencing" - Švajdler, Marián; Daum, Ondřej; Daumová, Magdaléna; Pintová, Jiřina; Procházka, Robert (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2024)
Predoperačná cytopatologická diagnostika nádorov pankreatobiliárneho traktu je senzitívne a špecifické vyšetrenie, ktoré má nezastupiteľnú úlohu v manažmente týchto ochorení. Patológ by sa mal vždy pokúsiť stanoviť čo najpresnejšiu diagnózu a minimalizovať počet nejednoznačných diagnóz („atypické bunky“), ktoré spôsobujú v ďalšom manažmente dilemu. Diagnostická presnosť cytopatológie môže byť výrazne zlepšená rozumným použitím imunohistochémie a metód molekulovej genetiky. Najnovším diagnostickým nástrojom v pankreatobiliárnej cytopatológii je masívne paralelné sekvenovanie (next generation sequencing/NGS). NGS je robustná diagnostická metóda, ktorá navyše prináša informácie o prognóze a informácie potenciálne využiteľné pri výbere cielenej liečby.
Keywords: cytologické techniky; biopsie; Biopsy; genetické testování; nádory žlučových cest; Cytological Techniques; nádory slinivky břišní; Humans; Genetic Testing; lidé; Pancreatic Neoplasms; Bile Duct Neoplasms; Immunohistochemistry; imunohistochemie